שירותי המשרד

ייעוץ במיסוי מקרקעין ותיכנוני מס לפני ביצוע העסקה

לפני ביצוע כל עסקת נדל"ן, חשוב מאד לשקול את השלכת המס, תכנון המס בשלב הראשוני של העסקה ייעל את תהליך קבלת ההחלטות. להלן מס' עצות שכדאי לקחת בחשבון:

1. יש לקחת איש מקצוע המומחה בתחום מיסוי מקרקעין. הייעוץ יכלול יעוץ אישי המותאם לנתונים האישיים של המתייעץ.

2. גורמים המשפיעים על חבות המס: תקופת ההחזקה בנכס, העלות, שיעורי המס החלים בתקופות שונות, אפשרות דחיית המס

3. האם קיים פחת לנכס.

4. מבנה הישות המתאים לעסקאות נדל"ן: פרטי, חברה, קרן השקעות בנדל"ן (REIT).

5. הפסדים מעסקאות נדל"ן – קיימת הגבלה בניכוי מהכנסות אחרות.

6. מעקב אחר שינויים בחוקי המס.

תכנון מס הוא תהליך מתמשך המשולב באסטרטגיית ההשקעות בנדל"ן. יש להתייעץ עם איש מקצוע בתחום כדי להבטיח שכל היבטי המיסוי נלקחים בחשבון בטרם ביצוע העסקה.

טיפול בהשגות מס הכנסה ומיסוי מקרקעין לעניין חישוב המס

ייצוג לקוחות מול רשות המיסים בדיוני שומה ובהשגות לעניין חישוב מס השבח, שלב זה הוא מורכב יותר ודורש איש מקצוע מומחה המבין את הלך הרוח ומדיניות רשות המיסים, ולכן נכון יותר להשתמש בשירות של מי שהיה עובד רשות המיסים.

יש לבסס את הדיון במס הכנסה על מסמכים שהוכנו מראש, כגון: דוחות כספיים, חוזים, חשבוניות וחוות דעת של מומחים. בנוסף סעיפי חוק ופסיקה.

הכנת תגובה ראויה על החלטת רשויות המס הכוללת מתן מענה והתייחסות לכל סוגיה שעלתה תוך מתן תיעוד ופרשנויות משפטיות.

ניהול משא ומתן נכון, ערעור או בחירת הליך של שומה בהסכם יכולה לחסוך כסף רב, בתשלומי המס או בחסכון בשירותים משפטיים.

כדי להיות ערוכים לביקורת מס הכנסה או להשגות יש להכין את החומר כראוי מבעוד מועד. ניהול חשבונות נכון, הגשת שומת מס שבח נכונה יכולה לחסוך את ההליך.

פריסת מס שבח

עפ"י סעיף 48א(ה) לחוק מיסוי מקרקעין ניתן לפרוס את השבח שנבע מעסקה במקרקעין על פני תקופת ההחזקה בנכס עד 4 שנים כנמוך, לשון החוק: "המוכר רשאי לבקש כי המס על השבח הריאלי יחושב כאילו נבע בחלקים שנתיים שווים, תוך תקופה שאינה עולה על ארבע שנות מס... והמסתיימת בשנה שבה נבע השבח".

אפשרות זו של פריסת השבח למספר שנים מאפשרת למוכר ליהנות ממדרגת מס נמוכה אם הוא נמצא במדרגת מס שולי הנמוכה מאחוז המס המתחייב בעסקת המקרקעין, או אם יש לו נקודות זיכוי שלא נוצלו בשנות המס לגביהן מתבצעת הפריסה. בכך ניתן לצמצם את חבות המס עבור עסקת המקרקעין שבוצעה.

הזכאות לפריסת מס השבח מותנית בהגשת דוחות אישיים למס הכנסה עבור השנים לגביהן מתבקשת הפריסה. לצורך בחינת אפשרות הפריסה וכדאיותה יש לבחון את מצב הנישום במספר פרמטרים כגון: רמת ההשתכרות שלו, גילו ומצבו המשפחתי.

הנהלת חשבונות והכנה לביקורת

על כל בעל עסק לנהל פנקסי חשבונות לפי דרישות מס הכנסה ומע"מ ניהול החשבונות כולל רישום הוצאות והכנסות, חישוב מלאי, הנפקת חשבוניות וקבלות במועדים שנקבעו בחוק ושמירת המסמכים. על פי הרשום בתקנות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות) 1973 ובתקנות מס ערך מוסף (ניהול פנקסי חשבונות), התשל"ו -1976.

חשבונית מס מוציא מי שהוא "עוסק מורשה", יש לרשום כל סכום שמתקבל בעסק מייד עם קבלתו. עוסק מורשה מחויב בדיווח חודשי או דו חודשי למע"מ בו הוא מצהיר על סכום המע"מ שגבה מלקוחותיו ומקזז ממנו את סכום המע"מ ששילם על רכישות שהיו לו בעסק ומשלם את ההפרש.

"עוסק פטור" אינו פטור מהנהלת חשבונות וממס הכנסה, אלא רק מדיווח שוטף למע"מ במהלך השנה, הוא אינו גובה מע"מ על עסקאותיו ולא מזדכה על מע"מ ששולם על ידו בהוצאות העסק. הנהלת חשבונות כפולה – עפ"י אופי העסק ודרישות החוק תבוצע הנהלת חשבונות כפולה הדרושה לצרכי דיווח מאזני.

הנהלת חשבונות חד צידית – הנהלת חשבונות פשוטה המתאימה לעסקים קטנים ומי שלא נדרש להנהלת חשבונות כפולה על פי החוק.

הנהלת חשבונות שוטפת לעסק שהינה מקצועית ומדויקת תשמש את העסק ככלי ניהולי לקבלת החלטות עסקיות.

ביקורת ועריכת דוחות כספיים

עפ"י חוק החברות, כל חברה חייבת בהצגת דוחות כספיים לאספה הכללית. הדוחות הכספיים כוללים: מאזן, דוח רווח והפסד ודוח תזרים מזומנים.

הדוחות הכספיים צריכים להיות מבוקרים ע"י רואה חשבון אשר מחווה דעתו על המוצג בדוחות, אם הם משקפים באופן נכון את פעילות החברה ואת מצבה הכספי. האחריות לנכונותם היא על הנהלת החברה.

הדוחות הכספיים משמשים את החברה גם ככלי ניהולי לצורך קבלת החלטות לגבי המשך פעילות עסקית או הפסקתה בהתאם לכדאיות הכלכלית, שיפור ושימור התפקוד העסקי של החברה.

הדוחות הכספיים דרושים לצורך דיווח לרשם החברות ורשויות המס. בנוסף, הם משמשים ככלי לגיוס כספים כגון: הלוואות מבנק וגיוס כספים ממשקיעים.

הצהרות הון

הצהרת הון היא דיווח הנדרש ע"י מס הכנסה לנישומים בד"כ לבעלי עסק עצמאים. הצהרת ההון מפרטת את הנכסים וההתחייבויות של הנישום, והיא משמשת את רשות המיסים כדי לוודא שהנישום אינו מסתיר הכנסות או נכסים.
הצהרת ההון מוגשת באמצעות טופס 1219, שהוא טופס מקוון שניתן למלא באתר רשות המיסים. הדוח חייב להישלח עד ל-30 באפריל או עד ל-31 במאי בשנה העוקבת.

הצהרת ההון כוללת את הפרטים הבאים: פרטים אישיים של הנישום: שם, תעודת זהות, כתובת מגורים ותאריך לידה, פרטי בן הזוג (אם יש) נכסים, כגון נכסי מקרקעין, נכסים פיננסיים, נכסים אישיים וכו' התחייבויות, כגון הלוואות, משכנתא, חובות מס וכו'
בנוסף לטופס 1219, ישנם מקרים שבהם הנישום נדרש להגיש גם נספחים נוספים, כגון:
טופס 1219-א, המפרט את הנכסים וההתחייבויות של בן הזוג
טופס 1219-ב, המפרט את הנכסים וההתחייבויות של ילדים עד גיל 18
הצהרת ההון היא כלי חשוב לרשויות המס בישראל. היא משמשת את הרשויות לקבוע את סכום המס שהנישום צריך לשלם, וכן לפקח על הפעילות הכלכלית של הנישום.

להלן מספר טיפים להגשת הצהרת הון:
• הקדימו להגיש את הצהרת ההון כדי להימנע מקנסות.
• בדקו היטב את הצהרת ההון לפני הגשתה כדי לוודא שהיא מדויקת.
• אם יש לכם שאלות, פנו לייעוץ מקצועי.

להלן מספר סיבות מדוע נישום עשוי להידרש להגיש הצהרת הון:
• הנישום הוא תושב ישראל או ישראלי תושב חוץ המחזיקים בנכסים בישראל.
• הנישום הוא בעל עסק או שותף בעסק.
• הנישום הוא עובד שמרוויח יותר מ-653,000 ש"ח בשנה.
• הנישום הוא בן זוג של מי שחייב להגיש הצהרת הון.
• הנישום הוא הורה של ילד שחייב להגיש הצהרת הון.
• אם אתם מתלבטים אם אתם חייבים להגיש הצהרת הון, פנו לרשות המיסים לקבלת מידע נוסף.

חישוב מס שבח

בחישוב מס השבח יש לקחת בחשבון את הגורמים הבאים:

1. עלות רכישת הנכס ויום הרכישה.

2. הוצאות המותרות בניכוי.

3. פחת אם קיים.

4. תקופת ההחזקה בנכס

5. שווי המכירה – יש לו משמעות גדולה בהתייחס לשווי השוק של הנכס.

6. יום המכירה – לעניין חבות המס.

יש לשקול שימוש בסעיפי חוק המאפשרים מתן פטור מתשלום מס השבח או לחלופין דחיית מס. שיעור המס שיחול בעסקה משתנה לפי סוג הנכס והתקופה בה הוא הוחזק.

חשוב לציין כי חוקי המס ושיעורי המס עשויים להשתנות באופן משמעותי מאדם לאדם ומעסקה לעסקה ולכן כדאי להתייעץ עם מומחה בתחום כדי להגיע לחישוב המס הנכון והמדויק ביותר.

בחינת שימוש בתקנה 11

תקנה 11 לתקנות מיסוי מקרקעין קובעת כי לנכים קיימת אפשרות להקלה במס רכישה, להלן מספר מקרי נכות שבהם ניתן יהיה לקבל הקלה במס רכישה:

1. נכה מתאונת עבודה, אדם הזכאי לקבל קצבה או מענק לפי פרק ג' לחוק הביטוח הלאומי ודרגת נכותו לצמיתות אינה פחותה מ-50%.

2. נכה שנקבעה לו דרגת אי כושר להשתכר, לפי פרק ט' לחוק הביטוח הלאומי, בשיעור של 75% לפחות.

3. נכה מתאונת דרכים שנקבעה לו נכות לצמיתות שאינה פחותה מ-50%.

4. נכה משיתוק, או קטוע יד או רגל, שאחוז נכותו לצמיתות הוא לפחות 50%.

5. נכה שנקבעה לו נכות לצמיתות, ע"י המוסד לביטוח לאומי, בשיעור של 100% או נכות משוקללת בשיעור של 90%.

במקרים הנ"ל כדאי לבדוק זכאות להקלה. יש לזכור כמובן, כי את ההקלה ניתן לממש פעמיים בחיים בלבד. לכן כדאי להתייעץ בטרם מנצלים את ההקלה.

פתיחת תיקים ברשויות המס

כל עסק חייב להירשם ברשויות המס: מע"מ, מס הכנסה והמוסד לביטוח לאומי. ראשית יש לפתוח תיק במע"מ, לצורך כך יש להצטייד בתעודת זהות וחוזה השכירות של מקום פעילות העסק, כאשר מדובר בשותפות יש להצטייד באמצעי הזיהוי של כל אחד מהשותפים.

לאחר הרישום במע"מ עם תעודת העוסק יש לפתוח תיק במס הכנסה, אם העסק מעסיק עובדים יש לפתוח תיק גם בניכויים.

במוסד לביטוח לאומי יפתח תיק לעוסק עצמאי כדי לשלם את דמי הביטוח שלו, גובה התשלום מושפע מגילו וגובה הכנסותיו. אם העסק מעסיק עובדים חלה עליו חובה לנכות משכר העובדים דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, לדווח על כך ולהעביר את דמי הביטוח למוסד לביטוח לאומי.

לפתיחת התיקים ברשויות המס חשיבות גדולה ומשמעויות מיסוי רבות, העיתוי שבו נפתח התיק, צורת ההתאגדות ואחריות כלפי הדיווח לרשויות שיעשה בזמן הנכון ובצורה מדויקת.

חשבות שכר

חישוב השכר ברוטו לעובדים מורכב מסעיפים שונים תוך התחשבות במרכיבי השכר כגון: שעות העבודה, שעות נוספות, עמלות ובונוסים, הוצאות נסיעה ועוד. מהשכר ברוטו ינוכו מיסים החלים על העובד, הפרשה לפנסיה והטבות נוספות כגון קרן השתלמות וקופות גמל. מרכיבי תלוש השכר הינם עפ"י חוק או בהתאם להסכמי העסקה שנחתמו עם העובדים.

יתרת המשכורת נטו תשולם לעובד עפ"י נתוני חשבון הבנק שנמסרו על ידו.

כל עובד ימלא טופס 101 לשלם חישוב ניכוי מס ההכנסה ממשכורתו.

חישוב השכר כרוך בהתמצאות רחבה בחוקים שונים מדיני העבודה ומחוקי המס החלים על המשכורת ויישומם בתהליך הנפקת תלושי השכר.

דיווח לרשויות המס על השכר והעברת תשלום המס החל על העובד ועל המעסיק.

דוחות אישיים והחזרי מס לשכירים

דוחות אישיים למס הכנסה הם דוחות שתושבי ישראל חייבים להגיש מדי שנה לרשות המיסים האוכלוסייה העיקרית היא: עצמאים ובעלי חברות. גם עצמאים ששילמו מס הכנסה ביתר מגישים דוחות לצורך החזר מס. הדוחות מפרטים את ההכנסות וההוצאות של הנישום בשנה החולפת, ומשמשים את רשות המיסים לקבוע את סכום המס שהוא צריך לשלם.

הדוחות האישיים למס הכנסה מוגשים באמצעות טופס 1301, שהוא טופס מקוון שניתן למלא באתר רשות המיסים. הדוחות חייבים להישלח עד ל-30 באפריל או עד ל-31 במאי בשנה העוקבת.

הדוחות האישיים למס הכנסה כוללים את הפרטים הבאים:
• פרטים אישיים. כגון: שם, תעודת זהות, כתובת מגורים, תאריך לידה ומצב משפחתי.
• סוג ההכנסה, כגון הכנסה מעבודה, הכנסה מעסק, הכנסה מנכסים, הכנסה אחרת והסכום של כל הכנסה. • רווח נקי שנבע לעוסק מעסקו, הרווח הנקי מתחשב בהוצאות שהוציא העוסק במהלך העסקים, כגון: הוצאות עבודה, הוצאות משרדיות, הוצאות תפעול, הוצאות פחת על נכסים וציוד וכו'
בנוסף לטופס 1301, ישנם מקרים שבהם הפרט נדרש להגיש גם נספחים נוספים, כגון: טופס 106, המפרט את ההכנסות וההוצאות של עובד ממעסיקו.
דוחות אישיים למס הכנסה הם כלי חשוב לרשויות המס בישראל. הם משמשים את הרשויות לצורך קביעת ההכנסה החייבת במס ואת סכום המס שהנישום צריך לשלם.

להלן מספר טיפים להגשת דוחות אישיים למס הכנסה:
1. הקדימו להגיש את הדוחות כדי להימנע מקנסות.
2. בדקו היטב את הדוחות לפני הגשתם כדי לוודא שהם מדויקים.
3. כדאי ורצוי להגיש דוחות אישיים באמצעות בעל מקצוע שיודע היטב את העבודה כדי להימנע מטעויות שיכולות למנוע תשלומים מיותרים עבור ריבית וקנסות וכדי להיות ערוכים לתשלום המס מבעוד מועד.

מתן שירות ביקורת פנים

ביקורת פנימית מתבצעת ע"י מי שהוסמך ע"י הנהלת הארגון לצורך הפניית תשומת הלב של ההנהלה לסיכונים בתפקוד הארגון כדי לשמור על הנכסים והכספים של הארגון. דוחות מבקר הפנים משמשים לצורך ארגוני וניהולי.

בישראל קיים חוק הביקורת הפנימית, התשנ"ב – 1992, על פי החוק יש למנות מבקר פנימי בגופים פיננסיים, חברות ציבוריות וגופים נוספים מכח חוקים המסדירים את פעולתם. כגון: רשויות מקומיות, עיריות, חברות עירוניות וחברות ממשלתיות.

לקבלת ייעוץ ללא תשלום ותיאום פגישה

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם